Inschrijven organisatie of vrijwilliger

Inloggen

  1. Wachtwoord vergeten?
Opening 17 juniHeel veel nieuwe vacatures in beeld

Informatie voor vrijwilligers

Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald of staat er een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloon bij betaald werk. Een vrijwilliger verricht vrijwilligerswerk.

Wie als vrijwilliger werkt, moet met een aantal zaken rekening houden. Een vrijwilliger met een WW-uitkering heeft bijvoorbeeld een sollicitatieplicht. In sommige gevallen geldt hiervoor een vrijstelling.


Vrijwilligerswerk en WW-uitkering

Het is toegestaan om met een WW-uitkering vrijwilligerswerk te verrichten. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Maar het mag geen belemmering zijn voor het zoeken naar een betaalde baan. WW-uitkering en sollicitatieplicht
Als vrijwilligerswerk de kans op een baan vergroot, is het mogelijk om ontheffing te krijgen van de sollicitatieplicht. Deze ontheffing geldt dan voor 6 maanden. Daarvoor geldt een aantal voorwaarden:
  • U besteedt gemiddeld ten minste 20 uur per week aan vrijwilligerswerk.
  • U bent na 1 juli 1946 geboren.
  • Het vrijwilligerswerk duurt langer dan 3 maanden.
  • U ontvangt geen loon voor dit vrijwilligerswerk.
  • U zit niet in een re-integratietraject.
Arbo en vrijwilligerswerk
De Arbowet geldt bij vrijwilligerswerk alleen als er serieuze risico's zijn. Bijvoorbeeld als een vrijwilliger werkt met gevaarlijke stoffen.
De Arboregels voor jongeren onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gelden ook voor vrijwilligersorganisaties. Zo mogen jeugdige vrijwilligers alleen onder deskundig toezicht werkzaamheden met specifieke gevaren doen.